ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΗ

Η ΚΣΟΤ από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως και σήμερα, στεγάζεται στο κτίριο της οδού Ομήρου 55 το οποίο οραματίστηκε και ίδρυσε η πρώτη του ιδιοκτήτρια, Κούλα Πράτσικα. Στο οικόπεδο στους πρόποδες του Λυκαβηττού, τέθηκαν τα θεμέλια της πρώτης ελληνικής Επαγγελματικής Σχολής Χορού. Η μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης αυτής και ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων ανατέθηκε στον καταξιωμένο αρχιτέκτονα Γεώργιο Κοντολέοντα. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ένα τριώροφο κτίριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του Bauhaus (ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια αυτού του ρεύματος στην Αθήνα).

Στο τέρμα της οδού Ομήρου, συναντά κανείς την πέτρινη είσοδο της Σχολής και πιο πάνω το επιβλητικό έργο τέχνης του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο Χορευτές. Πρόκειται για ένα ξύλινο γλυπτό σε σπειροειδή μορφή που συμβολίζει την ατέρμονη τροχιά της κίνησης.

Έπειτα από αλλαγές που υπέστη στην εσωτερική του διαρρύθμιση ανά τα χρόνια, το κτίριο σήμερα στεγάζει τρεις σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες αίθουσες χορού στις οποίες διεξάγονται τα μαθήματα και οι πρόβες. Ιδιαίτερης αξίας για τη Σχολή είναι η αίθουσα του πρώτου ορόφου, Whitebox, η οποία διαθέτει τις προδιαγραφές για τη μετατροπή της σε μικρό θέατρο ώστε να φιλοξενεί συχνά παραστάσεις και παρουσιάσεις της Σχολής.

Η Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΚΣΟΤ από την αρχή της λειτουργίας της έως και σήμερα.. Από τον Οκτώβριο του 2009 έως και σήμερα στεγάζεται σε ένα κτίριο απέναντι σχεδόν από τη Σχολή, επί της οδού Ομήρου 60. Η οργάνωσή της κατέστη δυνατή χάρη στο υλικό της Κούλας Πράτσικα, στην αγορά βιβλίων που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί η Σχολή όλα αυτά τα χρόνια αλλά και στις δωρεές ιδιωτών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Περιλαμβάνει περίπου 5.000 τίτλους βιβλίων και 1.000 τεύχη περιοδικών. Η πλειοψηφία του υλικού είναι σχετική με τον χορό, ωστόσο καλύπτει και άλλες θεματικές κατηγορίες όπως θέατρο, ζωγραφική, αρχιτεκτονική, μουσική, φιλοσοφία κ.α.

Το βιβλιακό υλικό είναι καταλογογραφημένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα καταλογογράφησης και ταξινομημένο σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα DEWEY. Σημαντικό τμήμα αποτελεί το Αρχείο της ΚΣΟΤ το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες, προγράμματα και αφίσες παραστάσεων αλλά και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τη αρχή της λειτουργίας της έως και σήμερα. Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι να υποστηρίξει το Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής και παράλληλα να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όποιον/-α επιθυμεί να πραγματοποιήσει έρευνα στο πεδίο του Χορού.