Ανοιχτό Στούντιο / Open Studio 2015 & Hellenic Junior Dance Company

Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στο ετήσιο ραντεβού της με το κοινό, παρουσίασε τους νεαρούς χορευτές της Hellenic Junior Dance Company στο καθιερωμένο Open Studio. Μαζί τους οι τελειόφοιτοι σπουδαστές του Επαγγελματικού Τμήματος. Όπως κάθε χρόνο, οι σπουδαστές των προ-επαγγελματικών (Hellenic Junior Dance Company) και επαγγελματικών τμημάτων της ΚΣΟΤ, έδωσαν και πάλι το παρόν με μια σπονδυλωτή παράσταση που αναδεικνύει τη σκληρή δουλειά αλλά και τις δυνατότητες των νεοσσών της χορευτικής σκηνής.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
22 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2015

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΣΟΤ, Θέατρο Blackbox

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ
8€ Κατόπιν Κράτησης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παυλίνα Βερέμη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Βίκυ Κολοβού

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Μαρία Τσολάκη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ίρις Καραγιάν

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
Ανδρέας Χυτήρης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΜΕΛΕΤΗ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ BLACK BOX
Θωμάς Οικονομάκος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αντώνης Σπορίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Νίκος Παπαευαγγελίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ
POΙNT, Εκδοτικές Επιχειρήσεις Ο.Ε.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

Μήνυμα από τη Διεύθυνση

Φέτος σας καλωσορίζουμε στο Open Studio, που τόσο υποστηρίξατε και αγαπήσατε, με τα λόγια του Πάμπλο Πικάσσο: “η έμπνευση υπάρχει, αλλά πρέπει να σε βρει ενώ δουλεύεις.”
Στην τέχνη πολύς λόγος γίνεται για την έμπνευση και τη σημασία της στη δημιουργία μεγάλων έργων. Αν όμως δει κανείς τι έχουν πραγματικά πει οι μεγάλοι καλλιτέχνες, θα διαπιστώσει πως επιμένουν ότι όσα έκαναν ήταν κατά βάσιν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης. Μαγικές συνταγές και ευκολίες στην τέχνη δεν υπάρχουν, και αυτή την αρχή υπηρετούμε πιστά στην Κρατική Σχολή Χορού.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η στιγμή της απόλαυσης ενός τελειοποιημένου έργου, και από την εποχή του ρομαντισμού, η “αποκαλυπτική” στιγμή της σύλληψής του αποδίδεται με τον όρο της έμπνευσης. Όμως καμία έμπνευση δεν έχει αντίκρυσμα και συνέχεια αν δεν βασίζεται σε στέρη γνώση του αντικειμένου και συνεχή δουλειά και αφοσίωση. Γιατί πώς αλλιώς θα βρεθεί το στοιχείο εκείνο που θα βάλει ένα λιθαράκι στο μέλλον της κάθε τέχνης και ίσως, να βοηθήσει να βρεθεί το καινούργιο εκείνο στοιχείο που θα σημάνει εντέλει την καλλιτεχνική “αποκάλυψη.” Επομένως σκληρή δουλειά, αφοσίωση και βεβαίως η απόλαυση της σκηνής συνιστούν τον τρόπο που λειτουργούμε αλλά και αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση και την τέχνη εδώ στην ΚΣΟΤ.

Στο φετινό Open Studio, καταθέτουμε την εμπειρία της Junior Company με σπουδαστές ηλικίας από 14 μέχρι 16 χρονών, demo-συνθέσεις των καθηγητών Ν. Καλογεράκη, Μ. Μανωλιάδη και Α. Σπορίδη, μικρές χορογραφίες σπουδαστών, ένα απόσπασμα από την επιτυχημένη παράσταση στο Ηρώδειο το 2013 στο πλαίσιο του έτους Καβάφη και μουσική Δ. Παπαδημητρίου, και ένα έργο της ομάδας Jukstpoz, δηλαδή των Paul Blackman και Χριστίνας Γουζέλη.

Καλή σας διασκέδαση!
Παυλίνα Βερέμη
Διευθύντρια της ΚΣΟΤ

Πρόγραμμα Παράστασης

ἕξις – Hellenic Junior Dance Company

ἕξις θηλυκό (γενική: ἕξεως)
-η κατοχή, το να έχεις κάτι δικό σου
-η συνήθεια, η έξη, εκείνο που αποκτάται από τη συνεχή εξάσκηση ή άσκηση επί αυτού
και το οποίο κάποιος δεν έχει εκ γενετής
-επιδεξιότητα
-κατάσταση του μυαλού ή της ψυχής, στάση ζωής

Χορογραφία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη-Καμινάρη, Σπορίδης Αντώνης
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Ερμηνεία: Κατερίνα Ανδρέου, Μυρτώ Γεωργιάδη, Νίκος Ζιαζόπουλος, Ανδρέας Ζουάνος, Σταύρος Ικμπάλ, Ναταλία Καλογεροπούλου, Μαριλένα Λαζαροπούλου, Βασιλική Λιακοπούλου, Ναταλία Μαυρίδη, Λητώ Νικολούτσου, Αργυρώ Παναγιωτοπούλου, Αυγουστίνος Πότσιος, Παναγιώτα Σακελλαριάδη, Δέσποινα Σανιδά, Στεφανία Στρεμμένου, Δέσποινα Στυλιαρά, Νικόλ Ταμπάκη, Ράνια Τάτση

Demo Τεχνικής Graham

Η κίνηση δεν λέει ποτέ ψέμματα. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής του χορευτή, ο νόμος από τον οποίο καθορίζεται η εικόνα του. Έπειτα έρχεται η καλλιέργεια του ‘είναι’. Τότε είναι που η προσωπικότητα του ερμηνευτή αναδεικνύεται και όσο το άτομο – μεγαλώνει, το προσωπικό γίνεται λιγότερο προσωπικό. Τέλος έρχεται η ευφορία ως αποτέλεσμα της πίστης· πίστης στη ζωή, στην αγάπη, στους ανθρώπους, στην πράξη του χορού. Όλα αυτά είναι απαραίτητα σε κάθε αναπαράσταση της ζωής που είναι δυνατή, πλούσια σε νόημα, και ικανή να μαγνητίσει.
[Απόσπασμα από το βιβλίο της Martha Graham Blood Memory]

Χορογραφία: Όλια Τορναρίτου
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Κοντοβάς
Ερμηνεία: Άννα Ανουσάκη, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Θεόδωρος Βλάχος, Δανάη Δημητριάδη, Αριάννα Ζαρμακούπη, Ιουλία Ζαχαράκη, Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Μυρτώ Κατσού, Ηρώ Κόντη, Δάφνη Κραζούδη, Δήμητρα Μερτζάνη, Γιώργος Μιχελάκης, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Δημήτρης Μυτιληναίος, Ιμόλα Ναγύ, Νατάσα Παντερμαλή, Μαρία Πασχαλίδου, Στεφανία Σωτηροπούλου, Στέλιος Τσάτσος, Νικολέττα Φραντζή

Fly Bird

Χορογραφία: Νίκος Καλογεράκης
Μουσική: Edes Gergelem, Hungarian Music
Ερμηνεία: Δάφνη Αντωνιάδου, Λήδα Δουμουλιάκα, Βασιλική Κόλλιου, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Αριάδνη Κίτσου, Αγγελική-Ζελίκα Μουζάκη, Δάφνη Μπουκουβάλα, Κλεοπάτρα Παπαπαναγιώτου, Παναγιώτης Παυλόπουλος, Εμμανουέλα Πεχυνάκη-Μαμουνάκη, Χριστίνα Σκουτέλα, Ελένη Τσικαλά-Βαφέα, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Βασίλης Φατούρος, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Στο σπίτι της ψυχής

Απόσπασμα από την παράσταση Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη (Ηρώδειο 2013)

Μέσα στο Σπίτι της Ψυχής γυρίζουνε τα Πάθη-
ωραίες γυναίκες στα μεταξωτά
ντυμένες, και με σάπφειρους εις το κεφάλι.
Από την πόρτα του σπιτιού έως μέσα εις τα βάθη
ορίζουνε τες αίθουσες όλες. Στην πιο μεγάλη-
τες νύχτες που το αίμα των ζεστάθη-
χορεύουνε και πίνουνε με τα μαλλιά λυτά.
[Απόσπασμα από το ομώνυμο ποίημα του Καβάφη, Στο Σπίτι της Ψυχής – 1894]

Χορογραφία: Πένυ Διαμαντοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ερμηνεία: Ανουσάκη Άννα, Αντωνιάδου Δάφνη, Αντωνοπούλου Γαβριέλλα, Βαλσαμάκη Αναστασία, Ζαρμακούπη Αριάννα, Καδινοπούλου-Αστερίου Νεφέλη, Κατσού Μυρτώ, Κόντη Ηρώ, Κραζούδη Δάφνη, Λαιμού Ασπασία, Μερτζάνη Δήμητρα, Σωτηροπούλου Στεφανία

sth personal

Ο ερχομός στη ζωή είναι σαν ξαφνικό ξύπνημα. Έπειτα, αφότου το ταξίδι ξεκινήσει, μια διαρκής ροή από εμπειρίες μάς μεταμορφώνει. Κάθε στιγμή αποτελεί δέσμευση σε επιλογές, άλλοτε σκληρές κι άλλοτε γεμάτες ποίηση. Καθώς δημιουργούμε τα δικά μας πρότυπα συμπεριφοράς, αλληλεπιδρούμε με τους άλλους στο πλαίσιο της κοινωνικής συνύπαρξης και με κοινό στόχο την επιβίωσή μας. Συχνά η γλώσσα του σώματος αποτελεί το ελάχιστο και βασικό σημείο από το οποίο εκκινούμε για να μεταδώσουμε την προσωπική μας ιστορία. Η στάση μας, η ενέργειά μας, η ένταση, η κατεύθυνση ή ακόμη η ακινησία είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν αυτήν την περίπλοκη γλώσσα. Ακόμη και τα μάτια μας, το παράθυρο της ψυχής μας στον κόσμο, εγείρουν χωρίς λόγια, συναισθήματα, δράσεις και αντιδράσεις.

Τέσσερις ερμηνευτές επί σκηνής, αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν ως ένας μεγεθυντικός φακός, χτίζοντας το δικό τους κινητικό κώδικα, έναν κώδικα από σύμβολα, ο οποίος επανακαθορίζει διαρκώς τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο ενός, αρχικά, κοινωνικού κατεστημένου που μοιάζει διαλυμένο. Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνάρτηση με ένα ισχυρό σημείο αναφοράς: το τραπέζι – μια επίπεδη επιφάνεια, η οποία δημιουργεί πολλαπλότητα επιπέδων στο χώρο και ως σύμβολο εκφράζει τις έννοιες της σταθερότητας και της διαπραγμάτευσης. Αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε είναι κάτι απλό, κάτι ουσιαστικό, κάτι προσωπικό.

Χορογραφία: Χρήστος Ξυραφάκης
Μουσική: Κορεάτικη παραδοσιακή μουσική, Ross Daly & Bijan Chemirani – Socratako & Taksim Laouto, Dead Can Dance – Nierika (Remastered), Rogrigo y Gabriela – Atman (feat. Alex Skolnick)
Ερμηνεία: Χρήστος Ξυραφάκης, Αλέξανδρος Αναστασιάδης, Carla Morera Cruzate, Asuka Yoneyama
Με την υποστήριξη του Outset Contemporary Art Fund

Σύνθεση και επιλογές από χορογραφίες σπουδαστών

Οι σπουδαστές και του Γ ’ έτους της ΚΣΟΤ, δείχνουν και φέτος το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο μάθημα της Χορογραφίας, μέσα από επιλεγμένα έργα, μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουν τη δημιουργική διαδικασία με τα μάτια της φαντασίας, αλλά και τη στέρεη λογική της σύνθεσης. Τα θέματα που εμπνέουν τους σπουδαστές πηγάζουν από την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα εικαστικά και ασφαλώς από την καθημερινότητα.

Επιμέλεια χορογραφικής σύνθεσης: Ίρις Καραγιάν
Χορογραφούν: Οι σπουδαστές του Γ ’ έτους