Πόλεμος / War

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
25-29 Ιουνίου 2007

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ
Στα ταμεία του Μεγάρου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παυλίνα Βερέμη

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ
Martha Graham, Pascal Rioult, Jasmin Vardimon, Hofesh Shechter, Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ελισάβετ Παπαγεωργίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Βίκη Κολοβού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ / ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
Ευγενία Τζιρτζιλάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Χάρης Ακριβιάδης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΩΝ
Γιώργος Ζήτης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ
Βιβλιοσυνεργατική Α.Ε.Π.Ε.Ε.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

ΧΟΡΗΓΟΣ
Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Mega, GC , City Press, Δήμος Αθηναίων

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μήνυμα από τη Διεύθυνση

Η φετινή παράσταση της Hellenic Dance Company έχει τον γενικό τίτλο WAR. Ακούγεται ενδεχομένως παράξενο, μια που ο κόσμος των τεχνών κατά κύριο λόγο προωθεί την ιδέα της ειρήνης και της δημιουργίας. Οδηγηθήκαμε όμως στον τίτλο αυτό μέσα από το ύφος των έργων που περιλαμβάνονται στη φετινή παράσταση και που περιγράφουν στιγμές ενός κόσμου σε κρίση. Στιγμές επιθετικότητας και βίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μπορεί να δει κανείς στα έργα των καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με την Hellenic Dance Company, και συγκεκριμένα της Jasmin Vardimon, του Hofesh Shechter, των RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα – Jozef Frucek), του Pascal Rioult, αλλά και στο διαχρονικό έργο-καταγγελία της Martha Graham.
Ο χορός με την άμεση παρουσία των σωμάτων πάνω στη σκηνή, μπροστά στα μάτια των θεατών, έχει τη μοναδική ικανότητα να μεγεθύνει τα συναισθήματα προκαλώντας σοκ στον θεατή. Πιστεύοντας ότι ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενης επιθετικότητας, αυτό ακριβώς θέλαμε να πετύχουμε: να αιχμαλωτίσουμε τη σκέψη του κοινού και να το κάνουμε, πέρα από το να απολαύσει εξαιρετικά έργα εκτελεσμένα από τη νέα, ταλαντούχα γενιά των Ελλήνων χορευτών, να σκεφτεί τον παραλογισμό της βίας, την ψυχική και πραγματική ερήμωση που προκαλεί ο πόλεμος.

Παυλίνα Βερέμη
Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Πρόγραμμα Παράστασης

Steps in the Street [Απόσπασμα από το έργο Chronicle, 1936]

Σε απόγνωση – Άστεγος – Εξόριστος Το κομμάτι Steps in the Street της Martha Graham δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο που ο Πικάσο ζωγράφισε την Guernica. Ήρθε στο αποκορύφωμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Αμερική, και στις απαρχές του φασισμού στην Ευρώπη. Το θέμα του έργου είναι η απόγνωση και η μοναξιά. Παρόλο που χορογραφήθηκε το 1936, το έργο αυτό εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αγγίζει το κοινό.

Χορογραφία: Martha Graham
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Πένυ Διαμαντοπούλου
Μουσική: Wallingford Riegger
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Martha Graham
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Ιωάννα Αποστόλου, Μυρτώ Γράψα, Φωτεινή Κακογεωργίου, Χρύσα Καλιάφα, Νικόλ Κωνσταντίνου, Ματίνα Λίγδα, Κατερίνα Λιόντου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Ναυσικά Πέππα, Αργυρώ Σμαραγδάκη, Έλενα Σταυροπούλου, Μαρία Φουντούλη

Τρεις σκηνές από το έργο Justifia [Το ντουέτο του καναπέ / Knee trio / Η σκηνή του βιασμού]

Παρουσιάζονται σκηνές από το έργο Justitia, την τρέχουσα παραγωγή της Vardimon – μια τολμηρή παράσταση σωματικού χοροθεάτρου. Το έργο ξετυλίγει τις πολλαπλές αλήθειες που κρύβονται πίσω από την ιστορία ενός συγκλονιστικού εγκλήματος. Το κοινό παρακολουθεί τη δράση από διαφορετικές οπτικές γωνίες – καθώς αποκαλύπτονται, σιγά σιγά, μια σειρά από μυστικά.

Χορογραφία: Jasmin Vardimon
Διεύθυνση Προβών: Χριστίνα Γουζέλη
Μουσική: Music Ohad Fishof, Can, Richard Thompson, Johnny Cash
Επιμέλεια Κοστουμιών: Χριστίνα Γουζέλη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Νικόλ Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λιόντου, Αχιλλέας Μανώλης, Βαγγέλης Πουλίνας, Έλενα Σταυροπούλου, Μαρία Φουντούλη, Κυριάκος Χατζηιωάννου

Wien

Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το Wien είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το βιεννέζικο βαλς – η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας – μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμέου κόσμου που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το κομμάτι φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και για ένα προμήνυμα του θριάμβου του κακού. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 1995 στο Sylvia and Danny Kaye Playhouse στη Ν. Υόρκη.

Χορογραφία: Pascal Rioult
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Μαριάννα Τσαρτόλια
Υπεύθυνη Προβών: Όλια Τορναρίτου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Russ Vogler
Κατασκευή Κοστουμιών: Μαριάννα Τσαρτόλια
Μουσική: Maurice Ravel, La Valse
Σχεδιασμός Φωτισμού: David Finley
Προσαρμογή Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Σοφία Πίντζου, Νεφέλη Σταμούλη, Βαγγέλης Τελώνης, Ίρις Φουστέρη, Κυριάκος Χατζηιωάννου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Small hands and rough wings

Έχω τόσα πολλά να σου πω, το πρόβλημα δεν είναι ότι μου τελειώνει ο χρόνος, αλλά ότι μου τελειώνει ο χώρος… «Πώς είναι να φιλάς;» Εκείνη γέλασε. «Είναι υγρά και ζεστά και πολύ παράξενα στην αρχή». Γέλασα εγώ. Δεν είχα νιώσει ποτέ πριν τόσο ερωτευμένος, κι ούτε έχω ξανανιώσει από τότε…
Jonathan Safran Foer

Χορογραφία: RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα & Jozef Frucek)
Μουσική Μίξη: Jayetal, Death in Las Vegas / Tίμος Βερέμης, Φίλιππος Κοντουζόγλου, Στέφανος Χυτήρης
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Νατάσσα Δημητρίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Αντώνης Αντωνίου, Χριστίνα Γουζέλη, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Μιχάλης Θεοφάνους, Νικόλ Κωνσταντίνου, Ματίνα Λίγδα, Κατερίνα Λιόντου, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνης Στρούζας, Μαρία Φουντούλη, Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Uprising [Εξέγερση]

Επτά άντρες σαρώνουν τη σκηνή με μια άγρια ελπίδα στη σκιά της απελπισίας. Βομβαρδίζοντας τη σκηνή με την αιχμηρή τους ενέργεια, δημιουργούν δυνατούς δεσμούς, συμφιλιώνονται μεταξύ τους και μάχονται ξανά. Το Uprising είναι ένα ισχυρά φορτισμένο κομμάτι, με έντονη, δυναμική μουσική, σε σύνθεση του ίδιου του Shechter, που αφήνει το κοινό να δονείται.
Το έργο υπήρξε ανάθεση του Robin Howard Foundation και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο The Place του Λονδίνου, τον Ιούνιο του 2006.

Χορογραφία: Hofesh Shechter
Βοηθός Προβών: Ηλίας Λαζαρίδης
Μουσική: Hofesh Shechter & Vex d.
Επιμέλεια Κοστουμιών: Νατάσσα Δημητρίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Lee Curran
Προσαρμογή Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Μιχάλης Θεοφάνους, Αχιλλέας Μανώλης, Χάμιλτον Μοντέιρο, Σάββας Μπαλτσής, Ιβάν Σβιτάιλο, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Βαγγέλης Τελώνης, Αντώνης Αντωνίου