“Ανοιχτά Σύνορα” στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Η Hellenic Dance Company φέρνει στις 7 και 8 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών την σπονδυλωτή παράσταση με γενικό τίτλο “Open Frontiers”, προσδοκώντας, μέσα από τα τέσσερα έργα που την απαρτίζουν, να προβληματίσει και να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και τη βαθιά υπαρξιακή κρίση των καιρών, στο Θέατρο Πειραιώς 260.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
7 & 8 Ιουνίου 2015

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Πειραιώς 260, Κτίριο Η

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ
Προπώληση και στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παυλίνα Βερέμη

ΧΟΡΓΡΑΦΙΕΣ
Martha Graham, Akram Khan, Tono Lachky, Pascal Rioult

Πρόγραμμα Παράστασης

Panorama [Theme of Dedication – Imperial Theme – Popular Theme]

Το Panorama που η χορογράφος εμπνεύστηκε και δημιούργησε το 1935 σε μια περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η Μεγάλη Ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά πολλούς καλλιτέχνες. Διαποτισμένο από τις ανησυχίες αυτές, το Panorama γεννήθηκε για να εκφράσει τη δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα. Η Ομάδα της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ερμήνευσε αυτό το έργο-διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη και το Ηρώδειο, αποσπώντας θετικές κριτικές από τον Τύπο, αλλά και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η εφημερίδα New York Times επισήμανε σχετικά με την ελληνική συμμετοχή ότι “Το ηχηρό χειροκρότημα για το Panorama ήρθε για να ανταμείψει τους 37 νέους χορευτές που, χωρισμένοι σε τρεις κύριες ομάδες, ερμήνευσαν το έργο με θαυμαστό συγχρονισμό και εντυπωσιακή δύναμη.”

Χορογραφία: Martha Graham
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Πένυ Διαμαντοπούλου
Συνθέτης: Norman Lloyd
Σχεδιασμός Φωτισμού: Arch Lauterer
Προσαρμογή Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Martha Graham
Ερμηνεία: Άννα Ανουσάκη, Δάφνη Αντωνιάδου, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Δανάη Δημητριάδη, Λήδα Δουμουλιάκα, Αριάννα Ζαρμακούπη, Ειρήνη Ζάττα, Ιουλία Ζαχαράκη, Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Μυρτώ Κατσού, Αριάδνη Κίτσου, Βάσια Κολλιού, Ηρώ Κόντη, Δάφνη Κραζούδη, Δέσποινα Λαγουδάκη, Ασπασία Λαιμού, Δήμητρα Μερτζάνη, Ζελίκα Μουζάκη, Σουζάνα Μπαζιώτη, Ναταλία Μπάκα, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Δάφνη Μπουκουβάλα, Αναστασία Παντερμαλή, Μαρία Παπαδοπούλου, Κλεοπάτρα Παπαπαναγιώτου, Μαρία Πασχαλίδου, Εμμανουέλα Πεχυνάκη Μαμουνάκη, Χριστίνα Ράινχαρτ, Χριστίνα Σκουτέλα, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Έλενα Τσικαλά Βαφέα, Νικολέττα Φραντζή, Κατερίνα Χριστοφόρου

Wien

Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το Wien είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το Βιεννέζικο βαλς, η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας, μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμένου κόσμου που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το κομμάτι φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και για ένα προμήνυμα του θριάμβου του κακού. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 1995 στο Sylvia and Danny Kaye Playhouse στη Νέα Υόρκη.

O Pascal Rioult , έχοντας μαθητεύσει και αναδειχθεί στις ομάδες χορού May O’Donnell, Paul Sanasardo και Martha Graham Dance Company, πέρασε το 1994 στο επόμενο στάδιο ιδρύοντας τη δική του ομάδα, Rioult . Έχει χαρακτηριστεί ως «ένας από τους πιο θαρραλέους και με βάθος δημιουργούς του σύγχρονου χορού σήμερα, με ρίζες στην παράδοση και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον».

Χορογραφία: Pascal Rioult
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Μαριάννα Τσαρτόλια
Υπεύθυνη Προβών: Όλια Τορναρίτου
Συνθέτης: Maurice Ravel, La Valse
Σχεδιασμός Φωτισμού: David Finley
Προσαρμογή Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Russ Vogler
Ερμηνεία: Χρήστος Ξυραφάκης, Μαρία Παπαδοπούλου, Χριστίνα Ράινχαρτ, Μάρω Σταυρινού, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Κώστας Χρυσαφίδης

No More Fairytales

Ο Tono Lachky έχει το χάρισμα να αποτυπώνει σε κίνηση το σφυγμό της εποχής με παλμό, χιούμορ και έντονα θεατρικά στοιχεία. Στην νέα αυτή συνεργασία του με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ο Τόνο θα παρουσιάσει τη νέα πρωτότυπη χορογραφία του με τίτλο «No more fairytales», ένα κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα, μια γιορτή του χορού «αφιερωμενη στους Έλληνες στους καιρούς της κρίσης». Ο Tono Lachky, ένα από τα πλέον ανερχόμενα διεθνή αστέρια του σύγχρονου χορού, έγινε μέλος της Akram Khan Company το Μάρτιο του 2004 και ακολούθησε τη μεγάλη διεθνή περιοδεία του “MA” (48 χώρες σε όλο τον κόσμο) για δύο χρόνια. Ως χορογράφος, έχει δημιουργήσει διάφορα έργα, τα πιό γνωστά από τα οποία είναι τα: Twice Read, Softandhard, Heaven is the place, Perfect Day To Dream, Kids in a play, Mind a Gap.

Χορογραφία: Tono Lackhy
Υπεύθυνος Προβών: Ντένης Αλαμάνος
Μουσική: Mozart symphony No.34, Stefan Islandi Og Karlakor Reykjavikur, Cecilia Bartoli
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Ντένης Αλαμάνος, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Δανάη Δημητριάδη, Ιουλία Ζαχαράκη, Μυρτώ Κατσού, Βασιλικά Κόλλιου, Κυριακή Κόντη, Δάφνη Κραζούδη, Δήμητρα Μερτζάνη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Στέλιος Τσάτσος, Βασίλης Φατούρος, Χατζηβασιλειάδης, Κατερίνα Χριστοφόρου

Vertical Road

“…όλο και περισσότερο, κατευθύνομαι απρόθυμα προς ένα ισχυρό οριζόντιο ρεύμα, το οποίο είναι ένα μέρος όπου ο χρόνος κινείται σε τόσο υψηλή ταχύτητα, ώστε και η αναπνοή μας ακόμη πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου ως ανθρώπινα όντα να επιβιώσουμε. Και πάντα πίστευα ότι ήταν στην αργή εκπνοή μας, ο τόπος όπου κατοικεί η αίσθηση της βαθιάς πνευματικής ενέργειας. Σε ένα κόσμο που τρέχει τόσο γρήγορα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορίας, κατά κάποιο τρόπο είμαι διατεθειμένος να κινηθώ αντίθετα σ’ αυτό το ρεύμα, προκειμένου να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει να συνδέομαι όχι μόνο κάθετα αλλά και πνευματικά.”

Ο Άκραμ Καν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους της γενιάς του. Ιδιαίτερα γνωστός για τις συνεργασίες του In-I (2008) με τη διάσημη ηθοποιό Juliette Binoche, Sacred Monsters(2006) με τη μεγάλη χορεύτρια Sylvie Guillem, και το βραβευμένο Ζero degrees (2005) με τον Sidi Larbi Cherkaoui. Ο Akram Khan παράλληλα έχει ιδρύσει την Akram Khan Company, η οποία έχει καθιερωθεί πλέον ως μία από τις πρωτοποριακές ομάδες χορού για τις δημιουργικές προκλήσεις που θέτει στις παραδοσιακές χορευτικές φόρμες. Η χορευτική γλώσσα κάθε παραγωγής της έχει ως αφετηρία τις καταβολές του Καν στο κλασικό ινδικό ιδίωμα kathak και στη μαθητεία του στο σύγχρονο χορό.

Το Vertical Road (βραβείο κριτών The Age για το καλύτερο νέο έργο του 2010), είναι ένα εμβληματικό έργο του Akram Khan για σύνολο σύγχρονου χορού, με μουσική που συνέθεσε ειδικά για το έργο ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του, συνθέτης Nitin Sawhney. Το Vertical Road αντλεί έμπνευση από την παράδοση των Σούφι και τον Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Rumi.

Χορογραφία: Akram Khan
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Yen-Ching Lin
Συνθέτης: Nitin Sawhney
Σχεδιασμός Φωτισμού: Jesper Kongshaug
Προσαρμογή Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Kimie Nakano
Δραματουργία: Ruth Little
Ερμηνεία: Ντένης Αλαμάνος, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Θεόδωρος Βλάχος, Δανάη Δημητριάδη, Αριάννα Ζαρμακούπη, Ιουλία Ζαχαράκη, Δάφνη Κραζούδη, Δήμητρα Μερτζάνη, Αναστασία Παντερμαλή, Στεφανία Σωτηροπούλου, Στέλιος Τσάτσος, Κατερίνα Χριστοφόρου, Κώστας Χρυσαφίδης